Assalamualaikum...
Malam ni teringin pulak nak post pasal makanan... ya.. makanan kegemaran aku ni diberi nama Chicken Meatball Spaghetti Bolognese.. hohoho... resepi asalnya spaghetti bolognese biasa je.. tapi dah dengan pandai2nya diubah olehku.. almaklumlah, asyik2 daging kisar jekk, bosan jugak. Hari ahad minggu lepas dengan berkobar2nya aku masak spaghetti ni disebabkan ter'inspirasi' dari video Lepat tunjuk anak2 dia tengah makan spaghetti yang dia masak dengan berseleranya, i siap share lagi video tu kat fb i.. tadaaaa... ni dia spaghetti yang aku masak hari tu.
Malam tu jugak aku upload pic ni kat fb.. wah.. bukan main banyak pulak 'like'! ^^ Biasanya aku blend je bahan2 nak masak spaghetti ni, entah kenapa malam tu rajin pulak aku guna cara manual. Cincang bawang dan tomato. Pendek kata, semuanya manual tanpa menggunakan satu pun alatan untuk mengisar hatta lesung batu pun i tak guna tau!! haha.. dah siap masak, adik aku dah tak sabar2 nak makan.. spaghetti yg masih tengah rebus & masak dlm 95% kot.. dia dah ambik letak dalam pinggan! api dapur pun belum dipadamkan lagi sebab menurut firasat aku, mee spaghetti tu masih lagi belum lembut sepenuhnya.. huhu.. lapar sangat la kot.. sampai tak menyempat!
Okeylah.. nak tahu apa bahan2nya boleh la aku kongsi sedikit sebanyak walaupun sukatan sebenar yang digunakan hanyalah agak2 sahaja... hihi.. tak pernah masak ikut sukatan, ubah ikut rasa, keadaan dan seleralah katakan.. dah orang melayu, selera melayu la kan.. takkan selera orang arab pulak.
Bahan-bahannya :
mee spaghetti of course..
minyak zaitun. minyak biasa pun boleh
bawang besar yang warna kuning tu.. apa ke nama dia lupa pulak
bawang merah
bawang putih
pes tomato.. boleh buat sendiri kalau malas beli je
serbuk oregano
sos tomato & sos cili
garam & gula
Sukatan tu agak2 sendiri la ye.. aku pun tak sukat yang sama setiap kali masak, tengok keadaan dan berapa ramai yang nak makan.. banyak ke sikit kita nak masak. Terpulanglah pada situasi masing2 ye.. sebelum ni aku biasa guna tomato puri yang dalam tin tapi buah tomato yang fresh lagi best sebenarnya.. cuma kena rajin je.. sekian.
Selamat mencuba ye!!
Malam ni teringin pulak nak post pasal makanan... ya.. makanan kegemaran aku ni diberi nama Chicken Meatball Spaghetti Bolognese.. hohoho... resepi asalnya spaghetti bolognese biasa je.. tapi dah dengan pandai2nya diubah olehku.. almaklumlah, asyik2 daging kisar jekk, bosan jugak. Hari ahad minggu lepas dengan berkobar2nya aku masak spaghetti ni disebabkan ter'inspirasi' dari video Lepat tunjuk anak2 dia tengah makan spaghetti yang dia masak dengan berseleranya, i siap share lagi video tu kat fb i.. tadaaaa... ni dia spaghetti yang aku masak hari tu.
Malam tu jugak aku upload pic ni kat fb.. wah.. bukan main banyak pulak 'like'! ^^ Biasanya aku blend je bahan2 nak masak spaghetti ni, entah kenapa malam tu rajin pulak aku guna cara manual. Cincang bawang dan tomato. Pendek kata, semuanya manual tanpa menggunakan satu pun alatan untuk mengisar hatta lesung batu pun i tak guna tau!! haha.. dah siap masak, adik aku dah tak sabar2 nak makan.. spaghetti yg masih tengah rebus & masak dlm 95% kot.. dia dah ambik letak dalam pinggan! api dapur pun belum dipadamkan lagi sebab menurut firasat aku, mee spaghetti tu masih lagi belum lembut sepenuhnya.. huhu.. lapar sangat la kot.. sampai tak menyempat!
Okeylah.. nak tahu apa bahan2nya boleh la aku kongsi sedikit sebanyak walaupun sukatan sebenar yang digunakan hanyalah agak2 sahaja... hihi.. tak pernah masak ikut sukatan, ubah ikut rasa, keadaan dan seleralah katakan.. dah orang melayu, selera melayu la kan.. takkan selera orang arab pulak.
Bahan-bahannya :
mee spaghetti of course..
minyak zaitun. minyak biasa pun boleh
bawang besar yang warna kuning tu.. apa ke nama dia lupa pulak
bawang merah
bawang putih
pes tomato.. boleh buat sendiri kalau malas beli je
serbuk oregano
sos tomato & sos cili
garam & gula
Sukatan tu agak2 sendiri la ye.. aku pun tak sukat yang sama setiap kali masak, tengok keadaan dan berapa ramai yang nak makan.. banyak ke sikit kita nak masak. Terpulanglah pada situasi masing2 ye.. sebelum ni aku biasa guna tomato puri yang dalam tin tapi buah tomato yang fresh lagi best sebenarnya.. cuma kena rajin je.. sekian.
Selamat mencuba ye!!
No comments:
Post a Comment